Close

September 26, 2014

“Vandalen hebben ons veld doen onderlopen”

“Zijn tweede seizoen bij FC Utrecht wordt gekenmerkt door blessureleed. Wim Rijsbergen, Jan Willem van Ede, Gert Kruys, Frans Adelaar, Johan van der Hooft, Ton du Chatinier – ze spelen meer niet dan wel. ‘Voor de thuiswedstrijd tegen Ajax in februari kon ik geen fatsoenlijk elftal op de been brengen. Ik wilde de wedstrijd er koste wat kost uit hebben. Ik vroeg aan bestuurslid Ted Elsendoorn de sleutel van het stadion en in de nacht van zaterdag op zondag zijn Henk Vonk en ik in de weer geweest met de brandspuit. Urenlang hebben we het veld ondergespoten. Het vroor licht. Ik zie Henk nog met emmers lopen om ook de randen van het veld en het doelgebied onbespeelbaar te maken. De volgende ochtend sprak Ted Elsendoorn zonder een spier te vertrekken de legendarische woorden: ‘Vandalen hebben ons veld doen onderlopen’. De wedstrijd werd afgelast. Ted heeft er met niemand ooit over gesproken, hoewel hij dondersgoed moet hebben geweten dat Henk en ik die vandalen waren. Wij hielden natuurlijk ook onze mond.’”

(Martin Donker, NOL – Een levenslang pact met FC Utrecht, Utrechtse Voetbalbibliotheek Deel 4, Uitgeverij Voetspoor, Zeist 2010, blz 49-50)