Close

September 22, 2014

Folkert Velten: “Nooit op zondag, alleen op zaterdag”

“Waarom weigerde u nou precies om op zondag te gaan spelen?

‘Nou ja, ik ben christelijk opgevoed en opgegroeid in een klein dorp hier, Enter. Iedereen lette op elkaar, zo simpel is het. Ik ging elke zondag naar de kerk, de Nederlands Hervormde Kerk. Het geloof kreeg ik daar mee. Mijn vader had liever gehad dat ik elke zondag twee keer naar de kerk was gegaan, maar dat zat er helaas niet in. Op zondagavond was het namelijk voetbal kijken. En we voetbalden zelf bij huis op zondag, met mijn broers en mijn zus. Al dat soort dingen deden we wel.

Op een gegeven moment mocht ik zelf de keuze maken: op zondag spelen of niet. En ik koos ervoor het niet te doen. Wat ik zeg: de sociale controle was groot. Nu is het anders dan dertig jaar geleden, maar de omgeving had toen veel invloed en daar luisterde ik naar. Toen ik achttien was besloot ik daarom niet op de aanbieding van Heracles in te gaan.’

[…]

Later zou Velten wel naar Heracles gaan. Toen hij 23 was, maakte hij alsnog de overstap, met daarbij de afspraak dat hij alleen op zaterdag zou spelen. De club vond de aanwezigheid van de goalgetter zo belangrijk dat de zondagswedstrijden in Almelo naar zaterdag werden verplaatst. Als Heracles een uitwedstrijd op zondag speelde, ging Velten niet mee met de ploeg, maar bleef hij thuis. ‘s Morgens ging hij dan naar de kerk en ‘s middags op familiebezoek. De verrichtingen van Heracles kon hij maar moeizaam volgen, omdat ze aan het eind van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig meestal niet [op de tv] werden uitgezonden. Er was op de radio Langs de Lijn, maar dat besteedde nauwelijks aandacht aan de Eerste Divisie. Hij zag zijn ploeggenoten wel altijd op zondagavond, wanneer ze bij hem aanklopten om nog een biertje te drinken. Van een strak geloofsregime dat elke vorm van jolijt uitbande, was geen sprake.”

(Gerrit-Jan van Heemst, God op de middenstip – 14 voetballers over geloof en topsport, Uitgeverij Kok, Utrecht 2014, blz 75-76)

Literatuur

Meer dan overwinnaars – Het Nieuwe Testament met levensverhalen van internationale (top)sporters, Sports Witnesses [Geloofshelden] in samenwerking met International Bible Society Nederland, 2004 [“de Sportbijbel”]

Johannes van de Bank, Koning Voetbal – voetbal en het chtistelijk geloof, Ark Medi, Amsterdam 2012