Close

September 25, 2014

Cabaretier Freek de Jonge in Oranje op het WK 1990 in Italie

“31 mei

Reisdag: naar Hotel Grad Mokrice, Zagreb (Joegoslavie). De training was volgens mij weer eens niet voorbereid. Op het veld was het weer een chaos. Zelfs Freek de Jonge stond in het doel. Leo vindt alles maar best, is er duidelijk op uit bij de pers goed te liggen. Ik deed de warming-up, zonder voorbereiding, omdat Leo dit pas zegt op het moment dat het moet gebeuren.

1 juni

(…)

Verder had Gullit Freek de Jonge op de kamer. Dit was verboden!

2 juni

Alle problemen kwamen door het feit dat teambegeleider Carel; Akemann zich ergerde aan de houding van de chauffeur die zich beledigd voelde dat Freek de Jonge wel in de bus mocht en aan onze tafel zat en hij niet.

(…)

Iedereen vindt dat de discipline ver te zoeken is.

De bespreking. Hierin stelde Leo de sfeer aan de kaak. Hij vond dat de goede sfeer maar schijn was en dat was ook zo. Iedereen keek naar iedereen. Al snel gaf hij Gullit het woord en die vond dat de groep niet scherp was. Alleen Vanenburg en Van ‘t Schip vond hij scherp. Verder noemde hij Van Tiggelen en Ronald Koeman met name dat ze niet scherp waren. En de rest was klote. Ik denk dat Gullit dit niet goed gedaan heeft. Terwijl ik dit schrijf is Freek de Jonge nog steeds in het hotel en het is al 23.00 uur. Verder vind ik dat Leo ook eens de hand in eigen boezem moet steken. Omdat het draaiboek voortdurend verandert en de trainingen niet voorbereid zijn. Ook Freek de Jonge zat bij de stafvergadering.

3 juni

(…)

Diner. Ik was te laat. Ik dacht dat het 23.45 uur was. Ik heb dus tien gulden boete. Het programma wordt weer eens veranderd. Ook Freek de Jonge at weer eens mee.
Dat vind ik belachelijk.

15 juni

(…)

Voor de training was Freek de Jonge met vrouw weer aanwezig. Ook de vrouw van Leo was in het hotel. De training was weer eens niet voorbereid. Na de training vroeg Leo mij of ik de avond in de gaten wilde houden, omdat hij zogenaamd naar Kees Jansma moest in verband met ‘oorlog in Nederland’ tussen het AD-Michels en De Telegraaf-Gullit. Ik denk eerder dat dit een smoes is om het hotel uit te komen om naar zijn vrouw en Freek de Jonge te gaan.

16 juni

Tweede groepswedstrijd in Cagliari: Nederland-Engeland 0-0,

Om 8.00 uur opgestaan. Heb koffie gedronken en aan het zwembad gezeten en mijn sigaar gerookt.Na 30 minuten kwamen Michels en Kessel erbij zitten. Plotseling kwamen Freek de Jonge met zijn vrouw en de vrouw van Leo zwemmen. Dus toch weer De Jomnge en vrouw en Leo’s vrouw in het hotel geslapen. Ik vind dit stijlloos. Wij worden als KNVB-ers steeds weer gepiepeld. Ik word hier ziek van. Sportief hoop ik dat wij een ronde verder komen, maar voor hetgeen hier allemaal gebeurt hoop ik dat wij na de eerste ronde uitgeschakeld worden. Ik vind het erg dat ik met deze gedachte aan zo’n groot toernooii deelneem, maar ik weet zeker dat er in de begeleiding meer zijn die er zo over denken.

(…)

Wij kwamen om 23.15 uur terug en hebben toen nog even wat gedronken. Ook nu speelde Freek de Jonge weer toneel en sprong in het water. Niet echt spontaan, maar alles geprogrammeerd.”

(Martin Donker, NOL – Een levenslang pact met FC Utrecht, Utrechtse Voetbalbibliotheek Deel 4, Uitgeverij Voetspoor, Zeist 2010, blz 78, 79. 80, 81)

Literatuur

Kees Jansma, Waarom Oranje niet won en andere WK verhalen, D.C.M. Pers, Neerpelt (Belgie) [1990]