Close

August 18, 2014

Sparta Rotterdam wint tweemaal van FC Barcelona

“Nou Camp, zondag 18 februari 1973. Sparta speelt tegen FC Barcelona. ‘Rinus Michels was er trainer, hij had gezien dat we erg goed draaiden in de Nederlandse competitie. We werden door hem uitgenodigd, omdat we goed, aanvallend voetbal speelden. FC Barcelona wilde tegen ons gaan spelen zoals ze dat tegen de Spaanse tegenstanders ook zouden doen. Ze dachten een eitje, gezellig.’

‘Maar we sloopten ze! Bij ons stonden een paar kneiters achterin, mannen als Gerrie ter Horst, Eijkenbroek, Laseroms. Nou, die kwamen ze niet voorbij. Ik moest zelf vol aan de bak, maar dat maakte niet uit. Want we wonnen met 0-1. Michels zei dat het schandalig was zoals we gespeeld hadden. Maar dat maakte ons niet uit, wij gingen lekker naar huis!’

Mooi toch! Dat vindt Pim [Doesburg] (69), die zijn doel schoon houdt, zelf nou ook. En de wedstrijd tegen Barcelona is nog maar een oefenpotje. In zijn tijd speelt Sparta grote wedstrijden om het echie. ‘We speelden in 1971 tegen FC Bayern Munchen, voor de UEFA Cup. In Duitsland opende Nol Heijerman de score! Pas in de slotfase werd het 2-1. Want wij speelden erg goed in die tijd. Maar zij hadden natuurlijk topspelers als Franz Beckenbauer, Gerd Muller en Sepp Maier. Dat waren grote namen. In de Kuip werd het vervolgens 1-3, Gerrie ter Horst werd zoek gespeeld. In tien minuten tijd scoorden ze drie keer, toen was het meteen klaar. Maar het zijn mooie momenten waar ik nog steeds graag aan terugdenk.’”

[…]
“Even terug naar FC Barcelona en de kwade Rinus Michels. Na de hondsbrutale zege in Nou Camp staat er in 1973 nog een wedstrijd tegen FC Barcelona op het programma. De Spanjaarden, die op last van dictator Franco even CF Barcelona heten omdat Engelse namen verboden worden, azen op revanche. De nieuwe ploeg van Johan Cruijff, die nog niet meedoet maar wel al toekijkt vanaf de tribune, komt op 15 augustus 1973 naar Het Kasteel. Daar zien maar liefst 28.000 toeschouwers hoe burgemeester Wim Thomassen de nieuwe lichtmasten in gebruik neemt. Sparta-piet wordt tamelijk theatraal vanuit het donker in het licht gezet en als de lichtmasten aan zijn gezet, treedt het muziekkorps van Overschie op. Maar de hoofdmaaltijd smaakt het lekkerst, want de dis is weer geen Spaanse specialiteit. Sparta is opnieuw sterker dan de Spanjaarden, die aantreden met spelers als Juanito en Rexach. FC Barcelona krijgt met 2-0 klop, slechts veertien dagen voor de Spaanse competitie begint, waarin Cruijff de grote verlosser zal gaan worden en Barca op legendarische wijze kampioen wordt. ‘Sparta licht Barcelona door’, kopt Het Vrije Volk een dag na de tweede zege. En: ‘Wat moet Cruijff eigenlijk in Spanje?’

Lachend: ‘Mijn kleinkinderen zijn nu zo ver dat ze niet alles meer geloven wat ik zeg. Als ik ze verhalen vertel, geloven ze me niet meer. Dan denken ze: die is gek! Gaan ze op internet kijken, zien ze me opeens op YouTube. “Ben jij dat, opa?” Ze geloven bijna niet dat ik zelf gevoetbald heb.’”

(Anton Slotboom, Voor niemand bang – Markante Spartanen aan het woord, Uitgeverij Coolegem Media, Rotterdam 2013, blz 148-149, 152-153)