Close

August 12, 2014

Matchfixing mislukt door beter bod?

“In dat seizoen 1963/64 moesten we met nog een paar wedstrijden te gaan naar Maastricht. MVV was al veilig, maar wij hadden de punten broodnodig. Overal ter wereld zie je het verschijnsel: in de eindfase van de competitie gebeuren de gekste dingen. De ene club matst de ander, of juist niet. Je kunt niet beweren dat Maastricht dicht bij Volendam ligt, maar de onderlinge sympathie was groot. In de week voorafgaand aan de wedstrijd zocht Volendam daarom contact met MVV. Er werd iets geregeld: men zou ons niets in de weg leggen, zo onopvallend mogelijk de wedstrijd verliezen. In de spelersbus op weg naar het zuiden werd over niets anders gepraat, maar niemand zou het uiteraard ooit in de openbaarheid brengen. Als de situatie ooit omgekeerd zou zijn, helpen wij MVV weer een handje, werd gezegd. Ik was pas achttien en dacht er het mijne van.

Stadion De Geusselt was uitverkocht. Niemand van de toeschouwers wist natuurlijk wat er onderling was bedisseld. Ik dacht nog: twintigduizend enthousiaste mensen worden hier zo dadelijk gewoon besodemieterd waar ze bij staan. We trapten af en de schrik sloeg ons meteen om het hart: ineens stonden er elf briesende leeuwen tegenover ons. Ze joegen ons op en lieten niet na ons op alle manieren aan te pakken. Wat we ook probeerden, we kwamen gewoon niet aan voetballen toe. Deels door MVV, maar ook door de schrik. We verloren met 3-1 en degradeerden. Mijn eerste gedachte na het laatste fluitsignaal was: het kan kort of lang duren, er komt een tijd dat ook MVV de punten nodig heeft. Waarschijnlijk had MVV een betere aanbieding van een van onze concurrenten gekregen. Dit soort dingen gebeuren gewoon ls je in de slotfase van het seizoen nog niet veilig bent.”

(Gerrie en Klaas Muhren, Gerrie Muhren – Mijn leven, Voetbal International/de Buitenspelers, Gouda 2013, blz 129-131)

Literatuur

Theo Vaessen, Gerrie Muhren – voetbal is een feest, M & P Uitgeverij, Weert 1992.