Close

August 9, 2014

Hoe een “droogstaande” topscorer over het dode punt heen werd geholpen

“Voor Kees Kist daarentegen was het seizoen 1978/79 een triomf. Met zijn 34 doelpunten werd hij Europees topscorer en winnaar van de Gouden Schoen. Met dank aan Kristen Nygaard, de man met de talloze voorzetten en passes. ‘Eigenlijk moest ik die Gouden Schoen aan Kristen geven’, zegt Kist nu. ‘Ik heb veel aan hem te danken. Er was in dat seizoen een periode dat ik een paar weken achter elkaar niet scoorde. Normaal liep ik een op een, maar elke keer lukte het net niet: bal op de paal, via de binnenkaant paal eruit, alles zat tegen. Je merkte dat de mensen begonnen te murmelen: Kist scoort niet meer. Kristen zei altijd dat ik door moest gaan. Op een gegeven moment was er een wedstrijd waarin Kristen een man uitkapte en op de doellijn kwam te staan. Hij riep: “Kees!” Ik sprintte naar hem toe en ik mocht het balletje erin tikken. Hij hielp me over het dode punt heen. Daarna begon ik weer te scoren. Ik zal het nooit vergeten; ik krijg er nog koude rillingen van.’”

(Tim Dekkers, Het kan niet waar zijn – voetballegende Kristen Nygaard, Voetbal International, Gouda 2013, blz 131-132)