Close

August 6, 2014

De gebr. Nygaard-penalty: een strafschop-in-tweeen

“Kristen verzond niet alleen mooie passes, hij scoorde ook veel. Broer Ib kan zich nog goed herinneren dat het elftal probeerde om Kristen in 1969 topscorer van de competitie te laten worden. Ib: ‘We speelden tegen Stoholm en op een gegeven moment stonden we met 1-0 voor. We kregen een strafschop en ik scoorde 2-0. Vervolgens kregen we weer een strafschop. Kristen en ik hadden toen afgesproken om die strafschop in tweeen te nemen: ik schoot de bal dus een meter vooruit en hij kwam vanachter mij vandaan om de bal in het doel te schieten. 3-0! De toeschouwers dachten dat het niet was toegestaan, maar het was correct.* We waren de eerste club in Denemarken** die zoiets deed. Kristen maakte dat seizoen 33 goals.’

De merkwaardige penalty-in-tweeen kende op 5 december 1982 in Nederland overigens een bijna identieke herhaling. Tijdens de competitiewedstrijd Ajax-Helmond Sport in De Meer kreeg Ajax bij een 1-0 stand een strafschop. Johan Cruijff en de Deen Jesper Olsen deden het trucje van Ib en Kristen Nygaard na. Tot verbazing van Helmond Sport-doelman Otto Versfeld en van de toeschouwers en journalisten. ‘Een sinterklaas-surprise’, kopten de kranten. Met dank aan de broers Nygaard.”

(Tim Dekkers, Het kan niet waar zijn – voetballegende Kristen Nygaard, Voetbal International, Gouda 2013, blz 39-40)

* “A goal may be scored directly from a penalty kick.””;
The players other than the kicker must be located: – inside the field of play; – outside the penalty area; – behind the penalty mark; at least 9.15 m (10 yds) from the penalty mark.”; “The player taking the penalty kick must kick the ball forward.” (Law 14).

** Fuglebakken.