Close

August 26, 2014

De eerste langharige voetballer van Nederland

“Nol Heijerman is een geweldige rechtsbuiten en een onverzettelijke voetballer. Dat alleen al verklaart zijn immense populariteit, al zijn er nog veel meer redenen waarom hij op Het Kasteel al snel uitgroeit tot cultheld. Nol is de eerste voetballer van Nederland die lang haar heeft en hij is ook de eerste die altijd met het shirt uit de broek speelt. Zelfs de modieuze, zelfbewuste spelers van Ajax is hij voor.

‘Dat hoorde bij mij, dat lange haar. Sparta was een chique club, maar er is nooit iemand geweest die zei dat het niet mocht. Al moesten we wel een keer naar het Oostblok, daar was het lastiger. Kwamen we bij de grens aan, bij de paspoortcontrole – had ik op de foto nog kort haar, maar in het echt was het al lang! Mocht ik er niet door, ontstond er enorme paniek. De trainer zei zelfs: “of we gaan met z’n allen over de grens of we gaan met z’n allen terug.” Er werden ambassades ingeschakeld en weet ik het wat allemaal. Toen mochten we toch verder.’

Briesend van de lach: ‘On-ge-looflijk.’

‘Naderhand gingen ze het overal dragen, dat lange haar. Bij Ajax had Ruud Krol het opeens. Spelen met je shirt uit je broek, dat deed ook niemand in die tijd. Ik wel.’”

(Anton Slotboom, Voor niemand bang – Markante Spartanen aan het woord, Uitgeverij Coolegem Media, Rotterdam 2013, blz 37-38)

Literatuur

Hugo Borst, Waarom ik zo van Sparta hou (en Aad de Mos haat) – 4 april – 4 oktober 2010, Uitgeverij De Buitenspelers, Rotterdam 2010