Close

August 7, 2014

De Cruijff-anekdote van burgemeester Van der Laan

“‘Je kan op handelsmissies nog zulke mooie verhalen houden en pakken info achterlaten’, vertelt burgemeester Eberhard van der Laan, ‘als het Ajax-shirt met het nummer 14 tevoorschijn komt, zijn ze pas echt geinteresseerd. Of het nou Chinezen, Indonesiers of Brazilianen zijn. Johan Cruijff kennen ze allemaal. Een beter visitekaartje kun je je als stad niet wensen.’

De burgervader van Amsterdam herinnert zich de keer dat hij opgesteld stond in een team samen met Cruijff maar al te goed. ‘Het was in het Olympisch Stadion, in het kader van de jaarlijkse Johan Cruijff Foundation-dag. Eigenlijk is het een vreselijk verhaal. Dan sta je een keer in een elftal met Johan Cruijff, dan geeft hij de droomvoorzet die jouw kant opkomt en wat doe je dan? In plaats van die bal in de bovenhoek te rammen, produceerde ik een rollertje recht in de handen van de keeper. Zo heb ik m’n laatste kans in het leven om te scoren uit een voorzet van Johan Cruijff gruwelijk verprutst. Het is nooit gebeurd, maar voor straf zou ik elke nacht badend in het zweet wakker moeten worden.’”

(Edwin Struis, Vijftig tinten Struis – Op reportage in de voetbaljungle, UItgeverij De Kring, 2014, blz 214-215)