Close

July 8, 2014

Voetbalbijnamen: Jhon van de Burgerking

“De tweede Vitessespeler die we tegenkwamen was Jhon van Beukering, de oud-profvoetballer van Vitesse die Jhon heette omdat zijn vader niet had geweten hoe hij John had moeten spellen, toen hij hem aangaf bij het geboorteregister. Jhon kwam in de nadagen van zijn carriere vooral in het nieuws omdat hij te dik was, vandaar zijn bijnaam: Jhon van de Burgerking. Jhon had geen hoge muts op van de journalistiek. ‘Die schrijft dit en die schrijft dat je vet bent; dat je ondertussen allang weer bent afgeslankt schrijven ze er niet bij.’ Over boeken was hij al helemaal niet te spreken. ‘Weet je wat het probleem is? Ze hebben te veel letters. Kranten heb ik zo uit. Dan staat er keurig boven waar het over gaat. Bijvoorbeeld: ‘Jhon van de Beukering helemaal niet dik’, maar in een boek staat: hoofdstuk 1’, en daarna komt ‘hoofdstuk 2’. Je moet er helemaal doorheen en als je denkt dat je er bent, krijg je weer een hele lap.’”

(Margriet van der Linden e.a., Van de ballen verstand – vrouwen over voetbal, LINDA.boeken 2014, blz 28)