Close

July 24, 2014

Sportinburgeren: “niks leert je meer over een cultuur dan een lokale sportwedstrijd”

“De voetbalderby CSKA tegen Spartak in Moskou vond ik tot nu toe het lastigst. Ondanks dat ik een ervaren voetbalkijker ben; Rusland bleek een tikkie anders.

Waar de Nederlandse stewards een gemoedelijk geel hesje dragen stonden hier mannen in uniform met op de ene heup een kalasjnikov en naast de andere een Duitse herder. De hele wedstrijd stonden ze met het gezicht naar het publiek en de hand op de kalasjnikov.

Ik vond dat lastig ontspannen.

En ook het publiek was heftig. En dronken. Het hele publiek (dus niet alleen het sfeervak) stond rechtop tegen elkaar in te zingen, de hele wedstrijd lang. Het beton trilde onder de Russische baritonstemmen.

Het sportinburgeren deed ik hier eerlijk gezegd vooral uit angst. Ik heb exact het gedrag van de groep brede mannen achter me gekopieerd. Ze waren voor CSKA, dus was ik daar ook voor.”

(Diana Kuip, Kijk voetbal a.u.b. of een andere sport, ook goed, Voetbal International 2014, blz 48)