Close

July 16, 2014

Leiderschap in het veld

“‘Soms draagt een speler een aanvoerdersband en dan wordt hij ineens door de commentatoren tot de leider van het team uitgeroepen. Het hoeft niet zo te zijn. Daarbij komt: wat is leiderschap? Een klasseteam […] heeft verschillende leiders, die allemaal op een andere manier belangrijk en leidinggevend zijn. […]

In het voetbal heb je verschillende soorten leiders. Je hebt de luidruchtige leider, die schreeuwt om zo zijn teammaats tot een hoger niveau te pushen. Een echte leider weet trouwens precies tegen wie hij wel kan schreeuwen en tegen wie niet, want sommige voetballers gaan juist slechter functioneren als je steeds tegen ze roept, dan raken ze hun zelfvertrouwen kwijt. En dan heb je verder nog de charismatische leider, waarvan alleen al zijn aanwezigheid telt.

Verder is er de technische leider. Die is meestal de slimste van de groep. Hij zegt niet altijd zoveel, maar als hij iets zegt over de wedstrijd is het belangrijk. Dat houdt je bij de les. En vervolgens heb je nog de diplomatieke leider, die mensen samenbrengt en met elkaar verbindt. We kennen verder nog de hardwerkende leider. Die laatste rent voorop tijdens de training en werkt zo hard dat je je zo ongeveer schuldig voelt als je zelf ook niet wat extra inzet toont.’”

(Ernest Landheer, God is een Braziliaan – Hoe een voetbaldroom elk WK beheerst, Edicola Publishing, Deventer 2014, blz 214-215)