Close

July 15, 2014

Keeperstraining: het uitkomen bij hoge ballen

“‘Het is van belang te bestuderen en te analyseren wat topkeepers goed maakt om vervolgens elementen daarvan mee te nemen in het trainingsprogramma. Hetzelfde geldt voor het uit de goal komen van keepers bij voorzetten en corners. Veel doelverdedigers blijven tegenwoordig liever op de lijn staan. Dat is verkeerd. Maar ik begrijp het wel. Want het valt tegenwoordig niet mee om uit de goal te komen om een hoge bal uit de lucht te plukken.

Ten eerste moet de keeper de afstand bepalen: waar komt de bal? Dan moet hij letten op zijn terugzakkende verdedigers, alsook op de inkomende aanvallers. Vervolgens moet hij observeren met welke snelheid de bal vanaf de flank wordt geschoten en met welke curve. Dat zijn allemaal zaken die een keeper in een kort tijdsbestek moet analyseren alvorens te besluiten wel of niet uit zijn doel te komen. Ook op dat onderdeel moet een keeperstrainer, als een goede docent, de sterke en zwakke punten van de doelman bestuderen om vervolgens met oefenstof te komen die tot progressie leidt. Gelukig zie je nog altijd keepers die de lijn verlaten voor een voorzet. Maar ik vraag me soms af: is dat omdat de keeper zichzelf vertrouwt? Of komt dat door de oefenstof, waardoor de trainer de doelman voldoende mentale steun geeft om inderdaad voor die hoge voorzet te gaan?’”

(Ernest Landheer, God is een Braziliaan – Hoe een voetbaldsroom elk WK beheerst, Edicola Publishing, Deventer 2014, blz 183)