Close

July 12, 2014

Het keurslijf van de moderne voetbaljeugdopleiding

“‘Het begint natuurlijk bij de jeugdopleiding. Daar gaat het fout, want voor die trainers telt alleen de winst. Die denken daarom alleen maar behoudend {…]. Verder lijkt de conditie van de spelers de meeste aandacht te krijgen. Die lijkt tegenwoordig belangrijker dan de vraag of zo’n jongen wel kan voetballen en of hij wel over een verfijnde techniek beschikt.

Die voorspelbaarheid van het huidige voetbal ontstaat op de training van de jeugdopleiding. Dan leert de verdediger te spelen naar teammaat A, dan naar B, dan eventueel naar C, om vervolgens weer terug te spelen naar A. Zo gaat de bal naar voren, dan opzij, nog eens opzij, dan weer naar achteren. Het leren opbouwen, noemen ze dat. Dat gaat ten koste van de spelintelligentie. Spelers hoeven nauwelijks meer na te denken, want alles wordt op de training voorgekauwd. Daarom zie je nog maar weinig individualisme in het spel.’ Carlos Alberto heeft uiteraard een punt. […]

‘Dankzij dit soort training, waarbij gehoorzaamheid en volgzaamheid voorop staan, zie je tegenwoordig nog maar weinig intelligente voetballers’, vervolgt Carlos Alberto. ‘Want die zijn van nature wat individualistischer ingesteld. Die hebben vaak ook een wat eigenzinniger karakter en zijn daardoor wat minder kneedbaar.’

Toch blijft het een gegeven van het moderne voetbal dat door de toegenomen fitheid van de spelers de ruimtes op het veld kleiner zijn geworden. ‘Nou, als ik naar een wedstrijd kijk, zie ik nog altijd genoeg vrije ruimtes hoor. Maar die worden niet benut, meestal omdat de voetbalintelligentie ontbreekt om die vrije ruimtes te zien. En als de speler het ziet, denkt hij misschien: ‘Mag ik daar wel naartoe?’

Het belangrijkste is de mentaliteit. Veel coaches zijn angsthazen. Die willen eerst ervoor zorgen niet te verliezen en pas daarna kijken ze of een duel kan worden gewonnen. Dat is verkeerd. Want wanneer je als team de bal hebt, moet de tegenstander bang zijn. […] Maar nee, sommige teams lijken dan zo bevangen door de angst voor balverlies dat ze nauwelijks aan goed aanvallend voetbal toekomen.’”

(Ernest Landheer, God is een Braziliaan – Hoe een voetbaldroom elk WK beheerst, Edicola Publishing, Deventer 2014, blz 97-98)