Close

June 1, 2014

Voetbalwoordenboek: de ‘schorpioentrap” van Rene Higuita

“Zeven jaar na de wedstrijd tussen Engeland en Colombia op 7 september 1995 spelen de twee ploegen opnieuw tegen elkaar, nu vriendschappelijk en opnieuw is Wembley het toneel. Dan haalt doelman Rene Higuita een huzarenstukje uit dat hem onsterfelijk maakt in de geschiedenis van het voetbal: de uitvoering van een perfecte ‘schorpioen’.

Op een afstandsschot van Jamie Redknapp blijft Higuita eerst stilstaan en op het laatste moment, als de bal al over zijn hoofd vliegt, duikt hij naar voren, zweeft even door de lucht en schiet de bal met zijn hakken het veld weer in. Dan begrijpt het Engelse publiek waar de bijnaam van Rene Higuita (‘El Loco’*) vandaan komt.”

* De Gek”.

(Nico Verbeek, Eigen doelpunt – voetbal en maffia in het Colombia van Escobar, Voetbal International. 2014, blz 227-228)