Close

June 18, 2014

Voetbaltactiek en voetbaltaal: “provocerende pressie”

“Op de vraag of de verdedigende linie de zwakste schakel is van het huidige Oranje antwoordt Van Gaal steevast dat je verdedigt met het hele team. Zo moet de keeper de ruimte net achter de verdedigende linie bewaken. De controlerende middenvelder mag zich niet weg laten lokken en alle linies moeten kort op elkaar spelen om op het juiste moment pressie te kunnen uitoefenen op de tegenstander.

Danny Blind zei in een presentatie tijdens een seminar: ‘De afstand tussen de laatste linie en de spits moet minder dan 25 meter zijn. Uit onze analyse blijkt dat op dit moment in 75% van de wedstrijden die afstand 21 meter is.’

Ook de afstand tussen de verdedigers onderling is een belangrijk gegeven. Nogmaals Blind: ‘de afstand tussen de verdedigers mag maximaal 10 meter zijn; zeker geen 15 meter. In de wedstrijd tegen Colombia voerden we dat met 10 man erg goed uit.’

Een nieuw begrip dat Louis van Gaal daarbij heeft geintroduceerd is de provocerende pressie. Dit betekent dat de pressie niet direct op de 16-meterlijn van de tegenstander begint, maar dichter in de buurt van de middenlijn. Het idee hierbij is dat je bij balverovering direct ruimte hebt achter de laatste linie van de tegenstander. Ruimte die ideaal is voor de snelle aanvallers van het Nederlands elftal.”

(Jeroen Visscher en Jurgen Frumau, Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?, Uitgeverij De Kring, 2014, blz 24-25)