Close

June 29, 2014

Socrates is geen voetbalbijnaam

“Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira – zoals de volledige naam van de voetballegende luidt – werd geboren op 19 februari 1954 in de stad Belem in het noorden van Brazilie. Hij had een zeer ontwikkelde vader, Raimundo, een autodidact.‘ Hij had geen formele opleiding’, bevestigt Socrates. ‘Maar hij was zeer intelligent en hij had thuis een gigantische bibliotheek opgebouwd. Als kind bracht ik daar veel tijd door. Overal om mij heen waren boeken – schitterend! Mijn vader had een grote bewondering voor de oude Griekse filosofen, zoals Plato en Socrates. Vandaar mijn naam, zijn eerste zoon moest zijn beste student zijn.’ Daarom ook Socrates’ keuze om naar de universiteit te gaan om voor arts te studeren. ‘Als ik had moeten kiezen, was ik gestopt met voetbal. Gelukkig was ik slim, ik deed het allebei. Of ik tegenwoordig ook zou hebben kunnen studeren naast mijn profvoetbalcarriere? Natuurlijk! Waarom niet? Als je iets echt wilt, is alles mogelijk!’ De oud-voetballer heeft vijf broers, waarvan de voormalige international Rai, die speelde op het WK 1994, de bekendste is.”

(Ernest Landheer, God is een Braziliaan – Hoe een voetbaldroom elk WK beheerst, Edicola Publishing, Deventer 2014, blz 241-242)