Close

June 30, 2014

Junior, Dunga en Tostao: de jongste, de kleinste en de dwerg

“Eduardo Goncalves de Andrade werd geboren op 25 januari 1947. Zijn vader, Oswaldo, speelde als zagueiro (voorstopper) voor America-MG in Belo Horizonte. Er kwamen vier kinderen uit het huwelijk met Oswaldina voort, waarvan Tostao de jongste is. Die bijnaam, Tostao, krijgt hij als hij gaat voetballen met zijn broers. ‘Ik was altijd de kleinste’, legt hij uit. ‘Op een dag werd ik daarom tostao genoemd, dat staat voor het kleinste muntje, de cent (in Brazilie toen een centavo).’”

“Leovegildo Lins da Gama Junior is op 29 april 1954 geboren in Joao Pessoa, de hoofdstad van de staat Paraiba in het noordoosten van Brazilie. Hij heeft drie broers: Lino. Luiz Eduardo en Leonardo. Hij is het derde kind en is vernoemd naar zijn vader Leovegildo, vandaar Junior. Zijn latere teamgenoten noemen hem overigens meestal Leo, een verkorting van zijn voornaam. In de familie is het overigens altijd Junior.”

“Zijn bijnaam kreeg Dunga [Carlos Caetano Bledorn Verri, geboren op 31 oktober 1960] al op jeugdige leeftijd. ‘Ik was nogal klein met dikke kromme beentjes. Een vriend van de familie noemde me daarom Dunga, Portugees voor Dopey, een van de dwergen uit Sneeuwwitje en de zeven dwergen.’ In het Nederlands wordt Dopey, de Engelse benaming, overigens Stoetel genoemd.’”

(Ernest Landheer, God is een Braziliaan – Hoe een voetbaldroom elk WK beheerst, Edicola Publishing, Deventer 2014, blz 81, 225, 291)