Close

June 30, 2014

Het Dream Team van Socrates

“De oud-voetballer is een dromer of beter gezegd, een romantische dromer. Wat zou zijn Dream Team zijn? Hij kijkt me even verrast aan als ik het hem vraag. ‘Een Dream Team, met Socrates-de-Filosoof als coach? Laat ik eens kijken. Wacht, geef me pen en papier, dan schrijf ik een prachtig team op.’

Socrates’ Dream Team

Nietzsche

Plato – Maradona – Pele – Karl Marx

Ademir da Guia

Cruijff – Zidane

Garrincha – Zico – Messi

‘Zo, dit is het’, vervolgt Socrates. ‘Dit team gaat prachtig voetballen, voetbal zoals het hoort. Kunst! Verdedigers heb ik niet nodig, want als je toch permanent in balbezit bent, hoef je niet te verdedigen. Keepers zijn gek of homo. Nietzsche was een briljante Duitse filosoof. Hij was ook een beetje knots en homo. Daarnaasrt is hij uiterst geschikt als ballenvanger in het doel. Vleugelverdedigers moeten weten wanneer ze waar zijn op het veld. Daarvoor is intelligentie vereist. En wie was slimmer dan Plato. Dus hem zetten we op rechts, terwijl aan de andere kant een linkse denker moet staan. Geen twijfel mogelijk – dat moet de communistische inspirator Karl Marx worden. In het centrum van de verdediging staan Maradona en Pele, zodat de opbouw van achteruit goed is verzorgd. Ademir da Guia is de enige controleur in het team. Wat een intelligente speler was dat trouwens, de meest onderschatte voetballer van de jaren zeventig. Cruijff is het brein, met Zidane als de linkerkant van Johans brein. Voorin de briljante dribbelaar (Garrincha), Zico en Messi. Ons trainingskamp slaan we op bij de Akropolis in Athene, zodat we in ieder geval onze voetbalfilosofie op een lijn krijgen. Oh ja, de Griekse oppergod Zeus is onze fysiotherapeut. Dan is in elk geval iedereen fit!’”

(Ernest Landheer, God is een Braziliaan – Hoe een voetbaldroom elk WK beheerst, Edicola Publishing, Deventer 2014, blz 244-245)

Literatuur

Mark Perryman, Het filosofen-elftal – Totaalvoetbal door elf grote denkers, Uitgeverij BZZToH, ‘s-Gravenhage 2003