Close

June 25, 2014

De Wet van Gerson

“Voorafgaand aan de eindstrijd luistert Gerson gepassioneerd naar het Braziliaanse volkslied.’Een heel aparte gewaarwording’, zegt hij. ‘Je ervaart de verantwoordelijkheid, want je weet dat thuis een heel land tot stilstand is gekomen. Iedereen kijkt naar de finale. Je beseft dat je moet presteren. Je voelt die verantwoordelijkheid heel nadrukkelijk.’ De middenvelder was een op en top professional (geen alcohol, geen feestjes), maar van de sigaret kon hij niet afblijven. Sterker, hij was een notoire kettingroker.

De ruststand van de finale tegen Italie is 1-1. Gerson heeft dringend behoefte aan wat nicotine. In de kleedkamer trekt hij even later rustig aan zijn Vila Rica. ‘Zagallo keurde dat goed. Doelman Felix rookte eveneens in de pauze. de coach schonk ons wat privileges. Anderzijds, wij lieten het allebei op het veld wel zien!’

Na het WK maakte de middenvelder in een televisiecommercial reclame voor zijn Vila Rica sigaretten, die zouden goedkoper en uitstekend van kwaliteit zijn. Hij zei: ‘Gosto de levar vantagem em tudo, certo?’ (‘Jij houdt er toch ook van om overal voordeel uit te trekken, ja toch?’). Deze uitspraak stond later model voor de Braziliaan, vooral hoger geplaatsten en politici, die overal van willem profiteren, lees: corruptie. Deze mentaliteit van zakkenvullen werd vervolgens genoemd de Lei de Gerson (Wet van Gerson).

Hij haalt zijn schouders op over de kritiek op de commercial: ‘Ik heb geen spijt van die advertentie. Ik heb trouwens nooit ergens spijt van, het leven gaat zoals het komt. Ik maakte reclame voor een sigarettenmerk en dat was het, niet meer – niet minder. Die gekke wet heb ik niet bedacht, dat deden anderen. Er zijn overal idioten, dat kan
ik ook niet helpen!’ Tijdens zijn voetballoopbaan rookte Gerson gemiddeld drie pakjes per dag. Maar als hij 42 jaar oud is, besluit hij op een dag er genoeg van te hebben. ‘ik verfrommelde het pakje sigaretten, gooide het weg en heb vervolgens nooit meer gerookt!’”

(Ernest Landheer, God is een Braziliaan – Hoe een voetbaldroom elk WK beheerst, Edicola Publishing, Deventer 2014, blz 57-58)