Close

May 17, 2014

‘Che’ Guevara als voetbaltrainer in Colombia

“Op een zondag in 1952 zat er in het Campin-stadion van Bogota een bijzondere toeschouwer op de tribune om een wedstrijd van Millionarios bij te wonen. Hij was Argentijn van geboorte, medicus van beroep en voetbaltrainer uit noodzaak. Korte tijd ervoor was hij samen met een vriend vanuit Leticia naar Bogota gereisd.

Leticia is een klein stadje in het zuidelijke Amazonegebied, aan de grens van Colombia met Brazilie en Peru. Daar was de jonge dokter een aantal maanden terug het land binnengekomen, na een lange motorreis vanuit Buenos Aires. Vanwege zijn Argentijnse accent werd hij al snel voor [een] voetbalexpert gehouden en daarom werd hij door de plaatselijke voetbalclub, Independiente Sporting de Leticia, meteen aangesteld als coach.

Na een korte periode als voetbaltrainer actief te zijn geweest, reisde hij met zijn vriend in een vliegtuig van de Colombiaanse Luchtmacht naar Bogota, omdat hij graag een wedstrijd van het legendarische “Blauwe Ballet” wilde zien. Millionarios was de ploeg van het moment, waar zoveel over te doen was en waar bovendien veel beroemde landgenoten speelden zoals Rossi, Pedernera en Di Stefano.

Na een kort verblijf in Bogota zetten de twee Argentijnen hun reis voort naar Venezuela, hun voorlopige eindbestemming. In 1959 zou de jonge medicus bekendheid krijgen als ‘Che’ Guevara, een van de leiders van de Cubaanse revolutie, die Fidel Castro in Cuba aan de macht zou brengen. Hij zou de icoon worden van alle rebellen en guerrillero’s ter wereld. Zijn vluchtige carriere als voetbaltrainer in Colombia heeft de geschiedenisboeken niet gehaald.”

Nico Verbeek, Eigen doelpunt – voetbal en maffia in het Colombia van Escobar, Voetbal International, 2014, blz 201-202)