Close

April 27, 2014

Het taalprobleem voor buitenlandse coaches

“In het verlengde van het vermogen om de manier van doen van anderen over te nemen ligt de Hollandse vaardigheid om vreemde talen te leren. Deze eigenschap helpt Nederlandse coaches hun draai te vinden en is een reden te meer waarom ze een gewild item zijn in het internationale voetbalcircuit. Zijn Engels heeft Dick Advocaat geholpen moeiteloos te communiceren in Glasgow terwijl hij bij Borussia Monchengladbach de pers in het Duits te woord stond. Het was geen grote verrassing dat niet minder dan vier nationale teams bij het WK van 2006 een Nederlandse coach hadden. Dick Advocaat voor Korea, Guus Hiddink voor Australie, Marco van Basten voor Nederland en Leo Beenhakker voor Trinidad en Tobago. Dit heeft geen enkel ander land ooit bereikt.

Niettemin blijft de taal in de steeds meer internationaal wordende voetbalwereld een probleem. Zelfs Hollanders zijn niet immuun voor taalproblemen, zoals blijkt uit de woorden van Advovaat zelf:

“Er zijn momenten in een wedstrijd dat taal heel belangrijk is. Als ik naar Dimitri Chochlov [een Russische middenvelder die van 1997 tot 1999 voor PSV speelde, toen Advocaat daar coach was; in het seizoen 2012-2013 was hij dat opnieuw] schreeuw ‘blijf lopen’, begrijpt hij me niet. Dat kan bepalend zijn voor winst of verlies.

“Misschien denk je dat dit soort spelers die dingen binnen een paar weken oppikt, maar de realiteit is vaak anders. (…) En dat terwijl die jongens vier keer per week Nederlandse les hebben. Het varieert per speler of ze het oppikken of niet. (…)

“Clubs maken zich terecht zorgen over het taalprobleem. Kijk maar eens wie er allemaal rondlopen op het veld bij PSV: Russen, Roemenen enzovoort. Het is heel moeilijk om onder die omstandigheden te communiceren. Ze zijn allemaal op Nederlandse les, maar voor ze het een beetje verstaan ben je zo een jaar verder. Ik heb vaak gezegd dat het beter zou zijn ze in plaats daarvan Engels te leren. Dat pikken ze sneller op dan Nederlands. En bovendien, wat hebben ze aan Nederlands? Na een tijdje gaan ze toch weer weg.”

(Maarten Meijer, Dick Advocaat – Biografie, Uitgeverij Tirion Sport, Utrecht, blz 142-143)