Close

April 15, 2014

Gipsen scheendekkers in het Portugese profvoetbal

“Het voetbal is sowieso spijkerhard in Portugal. ‘Na mijn komst kwam er meteen een mannetje bij me. Ik moest van hem gaan staan, hij trok een kous bij me aan tot mijn knie en stak aan de achterkant een ijzeren pin in de lengte [in] mijn kous, van mijn knieholte tot mijn achillespees. Om die kous smeerde hij gips. je moest tien minuten blijven staan . Dat gips werd in die tijd keihard en vervolgens zaagde hij die ijzeren pin ppppprrrrrttttt open en haalde die eruit. Dan trok hij het gips van je been en wat hij overhield was je scheenbeschermer. Die was een week later klaar.’

‘Zelfs op de training moest je verplicht trainen met die scheenbeschermers. In de wedstrijden kwamen ze soms met vliegende tackles met twee benen vooruit op je af. “Doorspelen, doorspelen!”, riep de scheidsrechter dan. Sommige acties waren echt niet normaal. Daarom begreep ik ook waarom ik die bijzondere scheenbeschermers moest dragen.’”

(Bert Nederlof, Helder – van Arsenal tot de bajes, Voetbal International, Gouda 2014, blz 98-99)