Close

April 14, 2014

De ‘muscle drain’ van Braziliaanse voetbalprofs naar het buitenland

“In Brazilie keken ze op van het vertrek van Ronaldo en Vampeta. Tot 1994 vertrokken alleen de gevestigde namen, twintigers, naar buitenlandse competities. Zico, Falcao, Socrates, Careca, Romario, Bebeto, Claudio Taffarel, Marcio Santos.

Ronaldo en Vampeta stonden aan het begin van hun loopbaan. Ze hadden beiden pas een seizoen op het hoogste Braziliaanse niveau gespeeld.

Uiteindelijk zou hun transfer een voorbode blijken voor de jaren die komen gingen. Steeds vaker en steeds jonger keerden Braziliaanse voetballers hun land de rug toe. De globalisering van het voetbal, clubs uit West-Europa, het Oostblok en het Midden-Oosten die steeds meer geld te besteden kregen, Braziliaanse clubs die juist een steeds hogere schuldenlast opbouwden: het leidde tot een massale uittocht. Zeker in het eerste decennium na de milleniumwisseling was er geen houden aan. Jaarlijks vertrokken er rond de duizend Braziliaanse voetballers naar buitenlandse competities. Met de export van voetballers werd in Brazilie meer verdiend dan met de export van bananen of cacao. Pas recent is het aantal vertrekkende voetballers wat afgenomen, al blijft het groot. In 2012 (laatste FIFA-census) verlieten 618 spelers Brazilie.”

(Daan Dekker, De Brazilianen – Het verhaal van onze Braziliaanse voetballers, Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam 2014, blz 44-45)