Close

April 14, 2014

De ironie dat de Spaanse uitvoering van de Hollandse School van totaalvoetbal door Oranje met “anti-voetbal” werd bestreden in de WK-finale 2010

“De gebeurtenissen van vier jaar geleden zijn tijdens het WK van 2014 in Brazilie waarschijnlijk door zowel de fans als de pers nog niet vergeten. Met hun zo nu en dan buitensporig harde optreden in Zuid-Afrika kregen de Nederlanders van de liefhebbers maar weinig handen op elkaar. Nigel de Jongs poging om met een soort karateschop ten koste van Xabi Alonso’s gezondheid een bal op borsthoogte te veroveren, was zo’n vlaag van roekeloosheid die het totaal van de verrichtingen van Oranje in Zuid-Afrika ontsierde. Hoe ironisch is het toch dat juist het systeem dat de Nederlandse spelers tegen hun Spaanse overwinnaars probeerden te bestrijden nooit zou zijn verwezenlijkt zonder de invloed van Cruijff/Van Gaal bij Barcelona in de jaren negentig van de vorige eeuw. In 2010 was men er getuige van hoe het Nederlands voetbal het opnam tegen een aangescherpte uitvoering van een systeem waarvoor het zelf de weg had bereid. Wellicht zullen de Nederlanders in 2014 onder Van Gaal het meesterschap over dit systeem terugveroveren.”

(Maarten Meijer, Louis van Gaal – De biografie, Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam 2014, blz 367)

Literatuur

Maarten Meijer, Louis van Gaal – De man en zijn methode, Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam 2011

Hugo Borst, O, Louis, Voetbal International, 2014

Louis van Gaal en Robert Heukels, Biografie van Louis van Gaal, Publish Unlimited, 2009

Louis van Gaal, Robert Heukels en Andries Jonker, De visie van Louis van Gaal, Publish Unlimited, 2009

Meindert van der Kaaij, Louis van Gaal – Een voetbalbiografie, Uitgeverij Kwadraat, Utrecht 1997