Close

April 25, 2014

De eeuwige “rondo” van Sjaak Swart*

“Ook geen kwaad woord over Guus Hiddink: ‘Ik zie hem nog wel eens in Amsterdam. Op het veld van Zeeburgia worden altijd rondootjes gedaan met echte liefhebbers, zoals Frank Rijkaard, Henk Wisman, Freek de Jonge, Danny Muller, Simon Tahamata en Guus Hiddink dus. Dat gebeurt al zo’n dertig jaar. Ik ben daar dus ook vaak bij, net als Ome Sjaak Swart. En hij ziet het spelletje nog steeds hoor. Bij een een-twee legt hij alleen de bal wel eens op je strot en dan scheldt hij je verrot waarom je de bal niet terugkaatst. Maar ik heb nog steeds zwaar respect voor wat Ome Sjaak met een bal kan. Als hij eenmaal op gang is, dan is Ome Sjaak best nog snel. Hij was in een wedstrijd van Lucky Ajax over een afstand van een meter of vijf zelfs eerder bij de bal dan zijn tegenstander. En hij legt de bal nog perfect over de verdediging van de tegenpartij heen.’

‘In de begintijd van die rondootjes deden daar allemaal grote jongens aan mee die terugkwamen van een blessure. Het is een begrip in Amsterdam. Elke Amsterdamse topspeler is daar ooit geweest. Die rondootjes waren van een enorm hoog niveau. Als je niet echt goed kon voetballen, kon je niet eens meekomen. Als ik in het Nederlands elftal was gebleven na die wedstrijd tegen Ierland en had meegedaan aan het EK van 1996, dan had mijn leven er misschien heel anders uitgezien.’

Hiddink krijgt per definitie een knuffel van Glenn als ze elkaar treffen op het veld van Zeeburgia. ‘Hij geeft me nog net geen kus. Glenn blijft ook altijd “u” tegen me zeggen, zijn manier om respect voor mij te tonen. Als ik bij zo’n rondootje een foutje maak en in het midden moet, wil Glenn steeds dat hij in mijn plaats erin gaat. Dat wil ik natuurlijk niet, maar hij duwt me dan gewoon opzij. Hij is altijd een bijzondere jongen gebleven.’”

* Zie ook: Maarten de Vos, Tussen de benen – Zeer persoonlijke notities, Top Sportd Productions, 1988. [ter rgelegenheid van de vijftigste verjaarah van Sjaak Swart; zie over Sjaak Swart: Raymond Bouwman, Mister Ajax – De eeuwige jeugd van Sjaak Swart [Geautoriseerde biografie], A.W.Bruna Uitgevers [vipboeken], Utrecht 2009, blz 84-85)

(Bert Nederlof, Helder – van Arsenal naar de bajes, Voetbal International, Gouda 2014, blz 84-85)