Close

March 25, 2014

Tweemaal Wales: Bale versus Giggs

De uitwedstrijd tegen Inter Milan op woensdag 20 oktober 2010 zou de ontmoeting zijn die Gareth Bale internationaal voor het voetlicht bracht. Maar voor we zijn opmerkelijke opmars op die zwoele herfstdag in de modehoofdstad van Europa in kaart brengen, trekken we de vergelijking met de bliksemsnelle opkomst van zijn mede-Welshman, de grote Ryan Giggs.

De overeenkomsten tussen dit tweetal zijn opmerkelijk. Ze werden allebei geboren in Cardiff, speelden allebei op de linkervleugel en hadden dezelfde levenshouding: eerlijk, met beide benen op de grond, en voetbal als prioriteit nummer een, op hun familie na dan. Beiden waren bereid offers te brengen om de top te bereiken.

Is Gareth de nieuwe Ryan Giggs? Als het om professionaliteit en sportiviteit gaat, zeker. Maar als het om hun stijl op het veld gaat, zijn er behalve overeenkomsten ook interessante verschillen. Beiden terroriseren hun tegenstanders met aanvallend spel op die linkervleugel, maar Gareth doet me wat dat betreft soms meer denken aan Cristiano Ronaldo. Dat is deels te danken aan zijn lengte van 1 meter 88 en zijn gewicht van iets meer dan 82 kilo, ongeveer hetzelfde als Ronaldo. Bovendien is Gareth net als de Real Madrid-speler ongelooflijk snel.

Giggsy is kleiner en was altijd meer een dribbelaar dan Gareth. Ook was hij nooit zo snel. Maar de schoonheid van [de acties van] beide spelers is dat ze er altijd in slaagden hun voorzetten en schoten op doel te plaatsen. Beiden zijn een nachtmerrie voor vleugelverdedigers.”

(Frank Worrall, Gareth Bale – De biografie van de man van EUR 100.000.000, Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2014, blz 73)