Close

March 27, 2014

“Shirtjetrekken”: het corpus delicti van een overtreding op Neymar ofwel Juninho is nummer een!

“Ik wil elke wedstrijd zien waarin hij speelt, niet alleen omdat hij mijn zoon is, maar ook omdat het een genoegen is om hem met zo’n overgave en toewijding te zien spelen. Soms krijg ik het, als fan maar ook als vader, benauwd als ik zie wat voor harde tackles op hem gemaakt worden. Uiteraard vind ik het niet fijn als hij een duel verliest. Maar ik herinner me ook een grappig moment. Brazilie speelde tegen Argentinie. Zoals altijd wanneer ze tegenover elkaar staan, was het een harde pot. Op een bepaald moment probeerde Neymar jr. iedereen eruit te dribbelen tot hij achteruitgetrokken werd door de verdediger Guinazu. De scheidsrechter floot voor de overtreding, maar de Argentijn protesteerde dat hij niets gedaan had – tot er iets uit zijn handen viel: hij had het nummer van Juninho’s shirt getrokken!

Gelukkig speelde hij met nummer 11. Guinazu had de linker 1 in zijn handen, waardoor Juninho korte tijd met nummer 1 op het veld stond. Nou, voor mij is hij ook de nummer een. En in die wedstrijd had de tegenstander het zelfs op zijn shirt gemunt.

Het was een van die momenten die je nooit meer zult vergeten.”

(Ivan More en Mauro Beting, Neymar – De atleet, de superster en de mythe, Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2014,blz 177)

Commentaar

Definitie van Corpus delicti: het voorwerp waaraan of waarmee een strafbaar feit is begaan. “Waaraan” zowel als “waarmee” is in casu dus van toepassing, te weten het shirt van Neymar.

“Shirtjetrekken” (Engels: shirt pulling, shirt tugging) is een voorbeeld van de overtreding “holding an opponent” (een tegenstander vasthouden) (Law 12). Een trui of shirt met mouwen behoort tot de officieel verplichte standaarduitrusting van een speler (Law 4). Zie over beroemde voetbalshirts van nationale elftallen zoals Brazilie en clubs zoals het Braziliaanse Santos van Pele en Neymar: Bernard Lions, 1000 voertbalshirts, Rebo Productions, Lisse 2013.