Close

March 14, 2014

Jan-Peter Balkenende en de “Robben-wissel”

“Dick Advocaat is dat Europees kampioenschap in Portugal woedend op me. Jammer, want Dick is een fijne vent. Ik mag van hem niet zeggen dat Oranje conservatief en belabberd voetbalt. Dickie wisselt bovendien ongelukkig. Tegen Tsjechie haalt hij uitblinker Robben eruit voor Bosvelt, waarna Oranje onnodig een voorsprong verspeelt. Advocaats ingreep zal uitgroeien tot de beroemdste wissel in de historie van het Nederlands elftal en waarschijnlijk ook wel de beroerdste. Bondscoach Advocaat ligt tijdens Euro 2004 zwaar onder vuur. Op tv hoef je die zomer amper je stem te verheffen of ze vinden al dat je met gestrekt been bent ingekomen. Het kan zijn dat ik echt grof in de mond ben, maar Oranje speelt gewoon ontzettend kut en ik ben consequent, ik pleit er al twee jaar voor dat Dick Advocaat van zijn taak als bondscoach ontheven wordt. De gemoederen lopen hoog op in de Algarve en Nederland, niet alleen door mijn venijn. Jan Mulder is de gebeten hond als zijn ironie in Villa BvD (‘we moeten de bondscoach stenigen’) niet door iedereen wordt begrepen. Zelfs Jan-Peter Balkenende bemoeit zich met de ophef. ‘De media zijn te ver gegaan. Er zijn dingen gezegd over Advocaat die ondenkbaar zijn.’ Als Mulder daar in zijn column weer over tekeer gaat en excuses eist van de minister-president, verstout Balkenende zich een open brief te schrijven waarin hij uitlegt waarom hij weigert zijn verontschuldigingen aan te bierden. De Volkskrant drukt de brief prominent af. Balkenende: ‘Ik heb in volle overtuiging het bedenkelijke klimaat rond de bondscoach aan de orde gesteld.’ Balkenendes directe verwijzing naar een ochtendkrant waarin een anonieme sms (‘Naar welk hotel kan ik mijn geweer sturen?’) staat, gaat over mijn column. Voetbalprof Geert den Ouden had me na Tsjechie-Nederland dat zinnetje gestuurds, ik schreef het op in de krant van maandag 21 juni. Not done vond Balkenende.” (Hugo Borst, O, Louis, Voetbal International, 2014, blz 16-17)