Close

March 26, 2014

De paradinha of de Braziliaanse schijnbeweging bij het nemen van een strafschop

“Bij zijn debuut, op 7 februari, wonnen ze met 2-1 van Sao Paulo. Hij kwam in de laatste 30 minuten het veld in en maakte een prachtig doelpunt op doelman Rogerio Ceni, die buitengewoon kwaad werd om die nederlaag. Het was begonnen toen Neymar jr. een penalty had benut met een paradinha, een schijnbeweging uitgevoerd door plotseling de aanloop van de strafschop te onderbreken. Ceni – die een geweldenaar is en erom bekendstaat dat hij penalty’s en vrije schoppen stopt – was erg kwaad geworden om de manier waarop Juninho die bal nam. Ik begreep dat niet, omdat het legitiem was. Maar zoiets gebeurt weleens.”

(Ivan More en Mauro Beting, Neymar – De atleet, de superster en de mythe, Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2014, blz 103)

Commentaar

“Feinting in the run-up to take a penalty kick to confuse opponents is permitted as part of football. However, feinting to kick the ball once the player has completed his run-up is considered an infringement of Law 14 and an act of unsporting behaviour for which the player must be cautioned.”, zo luidt de officiele en bindende Interpretatie bij spelregel 14 over de strafschop. In het voetbaljargon heet het op dit punt dat de strafschop een “vloeiende beweging” moet zijn, zelfs als in de aanloop een schijnbeweging is ingebouwd. Dit betekent dat de aanloop niet mag worden onderbroken door de strafschopnemer. Wat Neymar (Juninho) deed lijkt niet “legitiem” te zijn geweest.

Dit voorval illustreert eens te meer hoe belangrijk het is dat de voetbalspelregels die wereldwijd identiek gelden, ook overal, in alle regio’s en landen, door alle nationale bonden en scheidsrechters, ook in nationale competities uniform worden toegepast, zonder afwijkingen. Het enkele feit dat er in de Braziliaanse voetbaltaal een aparte, kennelijk aldaar algemeen bekende term bestaat voor een schijnbeweging als deze, die evenwel illegaal is, voorspelt weinig goeds. De keeper kende de juiste spelregel wel, zo lijkt het, maar Neymar sr, die hier wordt geciteerd, kende hem niet, en – wat nog veel bedenkelijker is – de scheidsrechter-van-dienst kende de regel evenmin of verzuimde hem althans toe te passen. (RS)