Close

March 20, 2014

Bijnamen in de wielersport: “Lau” of “LtD”

“Laurens verbaast de wereld met zijn vijfde plek. Kenners wisten al dat hij kon klimmen, maar nu maakt ook het grote publiek kennis met ‘Lau’, de bijnaam die vrienden, familie en teammaats aan hem geven. Lance Armstrong gaf hem ooit de nickname LtD, lekker Amerikaans. ‘Dat kwam volgens mij tot stand toen ik een keer bij Armstrong in de kopgroep zat. Na afloop had hij het over ‘this LtD-guy’.’ Mart Smeets gebruikte die naam enkele keren als hij weer eens iets ‘geks’ te vertellen had, maar Lau heeft het nu toch gewonnen van LtD. Overigens weet een Britse wielerfotograaf te vertellen dat de Engelsen hem vanwege zijn baard Wolfman noemen, naar de beroemde Amerikaanse dj uit de jaren zestig van de vorige eeuw. ‘Mwah, dat is ook geen schande’, vindt Laurens.”

(Robin van der Kloor, Laurens ten Dam, Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2013, blz 139)