Close

March 12, 2014

Bestuurs- en clubcultuur: het “droge” en het “natte” Ajax

“Dit verhaal gaat over het droge Ajax. Je hebt ook het natte Ajax, maar dit zit een verdieping lager achter een deur met een slot erop. Daar woont het Ajax van de bal, de kicksen en het roodwitte shirtje – een wereld van mannen, jongens vaak nog, die na gedane trainingsarbeid onder de douche springen of in een zwembad met ruimte voor rugslag.

Boven, bij het droge Ajax, werken ook vrouwen, meisjes vaak nog. Daar is Ajax geen voetbalclub maar een beursgenoteerde NV die in Ajax-spelers doet. En in Ajax-behang, Ajax-horloges of Ajax-pyjama’s. Ook geven ze daar Ajax-bladen uit en zorgen ze ervoor dat het de Ajax-sponsor, de Ajax-aandeelhouder en de Ajax-businessseater aan niets ontbreekt.

Heel soms klopt een Ajax-voetballer van beneden op de dichte deur naar boven. Er moet dan toevallig iemand door de gang lopen die dat hoort, want anders kan hij wachten tot hij een ons weegt. Andersom komt er vrijwel nooit een Ajax-NV’er van boven beneden bij de kleedkamers. Beneden hebben ze, heet het, hun rust nodig.

Het is voorgekomen dat een natte Ajacied boven door de gang liep en dat een droge Ajacied vroeg: ‘Goh, werk jij ook hier?’ ‘Yes, Sir’, was het antwoord. ‘That comes, I am an Ajax player.’

[…]

Over het natte Ajax staan de kranten dagelijks vol. Er kan daar geen pink gekneusd raken of hij haalt de sportpagina. Over het droge Ajax verneem je zelden iets*, of het moest zijn dat het daarboven op kantoor wemelt van de kille types die als er een bal op de paal belandt niet denken, godsklere, weer een kans gemist, maar wel, verdorie, daar gaan de winstcijfers.”

* Zie echter recentelijk: Menno de Galan, De coup van Cruijff – Hoe Johan de macht greep bij Ajax, Uitgeverij Thomas Rap, Amsrterdam 2012 (RS).

(Gerard van westerloo, Het droge Ajax, Uitgave: AFC AJAX NV, Amsterdam 2001, blz 5)