Close

December 28, 2013

Het stadion ontstraald door energetische dienstverlening

“Interessant detail is dat het sportieve succes in 2007-2008 mogelijk mede te danken was aan Jan Boeren, melkveehouder uit Terheijden en specialist in aardstralen. In het seizoen 2002-2003, voor de komst van Mommers, bleek hij ook al bij de club te hebben rondgelopen. NAC werd toen vierde en mocht voor het eerst sinds 1973 weer Europees voetbal spelen. ‘Jan Boeren, ja,’ herinnert Mommers zich, ‘dat was een heel aparte man. Een betrokken sponsor wees mij op zijn energetische dienstverlening, met de beste intenties natuurlijk, want hij wilde dat het goed ging met de club. Ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Boeren ging aan de slag op basis van no cure, no pay. Hij stelde dat het stadion bol stond van de negatieve aardstralen, onder meer door het feit dat er vroeger een autosloperij was gevestigd op het terrein en dat de grond niet helemaal schoon was.

De aardstralenexpert hangt vervolgens houten ontstralingskastjes met een onduidelijke inhoud in  het stadion, in afgesloten ruimten zoals meterkasten. Iedere week stelt hij de kastjes bij door aan knopjes te draaien. Mommers: ‘Vanaf het moment dat de kastjes waren opgehangen ging NAC geweldig presteren, de sfeer werd beter, het publiek werd enthousiaster, er kwamen meer toeschouwers en we werden dat seizoen dus derde in de competitie. Nadat hij het stadion ontstraald had, bood Boeren ook aan een aantal spelers te behandelen die volgens hem last hadden van aardstraling. Dat kon je merken aan het feit dat ze sneller moe werden en minder snel herstelden van blessures. Een deel van die spelers was enthousiast, daar is hij ook thuis geweest voor de ontstraling. Hij adviseerde dan om het bed te verschuiven of de tv ergens anders neer te zetten, dat soort dingen. En verdorie, die spelers werden ineens topfit en gingen heel goed presteren. Heel bizar, zoiets. Boeren begon op een gegeven moment zelfs trainer Ernie Brandts advies te geven over de opstelling door aan te geven welke spelers wel of geen last van straling hadden en welke hij daarom beter wel of niet kon opstellen.’ ‘Ach,’haalt Mommers zijn schouders op, ‘je kunt ook adviezen van je schoonvader of van een assistent-trainer over de opstelling vragen. Als het werkt, waarom niet? NAC presteerde prima, dus was er geen reden om Boeren het stadion uit te zetten. En ja, hij kreeg betaald voor zijn diensten, maar zijn honorarium was peanuts. Nee, zulke dingen maak je bij een normaal bedrijf niet mee’.

Boeren blijft twee seizoenen bij NAC rondlopen. Daarna wordt geen gebruik meer gemaakt van zijn diensten, want het stadion is ontstraald. Sinds zijn vertrek is er weer een neerwaartse lijn te ontdekken in de prestaties van de club. Ellendige singen, die aardstralen.”

(Theo Mommers, Randje buitenspel – Over machtsstrijd, geld, crisis en puinruimen in het betaald voetbal, Opgetekend door Guido Derksen, Tirion Uitgevers, Utrecht 2010, blz 62-64)