Close

December 28, 2013

De meest bijzondere doelpunten van Willy van der Kuijlen

“Op 3 november 1974 scoort hij het merkwaardigste doelpunt  uit zijn loopbaan.

PSV speelt op de Wageningse Berg een verloren wedstrijd. Alles wijst erop dat PSV zijn eerste puntverlies gaat lijden, tot Van der Kuijlen vlak voor tijd een vrije trap mag nemen, op de rand van het strafschopgebied. Hij neemt een aanloop van vier passen en schiet de bal met ongelofelijke snelheid langs de muur. Hij scoort laag, in de verste hoek. Groot is de verwarring wanneer de bal tegen een reclamebord tot stilstand komt. De spelers van FC Wageningen proberen de scheidsrechter, de markante Volendammer Jan Keizer, ervan te overtuigen dat de bal naast is gegaan. Aan Keizers ogen mankeert echter niets. Voor de zekerheid inspecteert hij het doel. Ter plekke constateert hij een gat in het net. In de media wordt met bewondering gesproken over de schotkracht van de spits. Jaren later bekent een supporter van Wageningen dat hij uit baldadigheid een gat in het net geknipt heeft. Het doet niets af aan Van der Kuijlens specialiteit: hard en zuiver schieten.”

“Tegen de Polen [uit Chorzov; Europacupwedstrijd] scoort hij het mooiste doelpunt van zijn carrière (cursief toegevoegd; RS). Ralf Edstrom geeft een hoge voorzet die in het strafschopgebied wordt weggekopt. Van der Kuijlen vangt de afgeslagen bal op de borst op. Tijd om deze rustig te controleren heeft hij niet vanwege een aanstormende verdediger. In plaats van meteen uit te halen, wipt hij de bal met rechts over zijn tegenstander heen. Nog voordat de bal de grond kan raken, haalt hij vol met links uit. Alsof een raket inslaat, verdwijnt de bal in de kruising. Een fenomenaal doelpunt, waarin inzicht, techniek en schotkracht samenkomen, de ultieme Van der Kuijlen-goal.”

“PSV besluit een superseizoen met het winnen van de UEFA Cup. Het Franse Bastia, met Johnny Rep in de gelederen, is kansloos. Op Corsica blijft het op een doorweekt veld 0-0. In Eindhoven maakt PSV het karwei met 3-0 af. Van der Kuijlen scoort de derde goal. Met het belangrijkste doelpunt (cursief toegevoegd; RS) uit zijn loopbaan bezegelt hij definitief het lot van de Fransen. Het is een typisch Van der Kuijlendoelpunt. Op de rand van de zestienmeter haalt hij keihard met rechts uit. Van de lat springt de bal het veld weer in, recht voor zijn linkerbeen. De tweede poging gaat tegen de touwen.”

(Harrie Timmermans, De topscorer, De Nationale Voetbalbibliotheek 01, Uitgeverij De Boekenmakers, Eindhoven 2008 blz 60-61, 63, 66)

Literatuur:

– Jan Winkelmolen, Willy van der Kuylen een fenomeen – ‘Skiete Willy’, Allmedia Uitgeverij, Boekel

– Frans van den Nieuwenhof, Onze Willy – Voor altijd Mister PSV, Voetbal International, Gouda 2011