Close

November 10, 2013

“Waarom zijn er eigenlijk thuis- én uittenues?”

“Wat wij [Hans en Wim Anker] ons afvragen: waarom zijn er eigenlijk thuis- én uittenues? Voor zowel Heerenveen als het Nederlands elftal geldt dat er geen of nauwelijks tegenstanders zijn met een gelijkend shirt. Het pompleblêden-shirt is het mooiste van Nederland. Hooguit bij een beker- of competitiewedstrijd tegen Willem II, De Graafschap of PEC Zwolle zou er eventueel enige verwarring kunnen optreden. Nou, dan doet één ploeg maar een geel trainingshesje over het […] shirt; probleem opgelost. En welk ander land speelt in oranje? Is er een regel, die zegt dat een team een uittenue moet hebben? Wat een onzin zou dat zijn. Of gaat het hier om commerciéle belangen? Dat zwarte shirt van Oranje is helemaal niks. Het publiek wil zich kunnen herkennen in het shirt van zijn ploeg en daar kan geen sprake van zijn als het Nederlands elftal in het zwart gaat spelen. Altijd oranje!”

Opmerking:

Spelregel 4 (The Players’ Equipment):

“The two teams must wear colours that distinguish them from each other and also the referee and the assistant referees. Each goalkeeper must wear colours that distinguish them from the other players, the referee and the assistant referees.”

(Robert Heukels, Martijn Reinink, Rob Willemse (red.),

Brieven aan Bert – 12 adviezen voor de bondscoach, Tirion Uitgevers, Utrecht 2012, blz 89)