Close

August 13, 2013

Fantasietaal als geheimtaal in de turntopsport

“Fantasietaal

Gerrit is tuut tuut, laat ik [Stasja] Simone weten. ‘Tuut tuut’ betekent chagrijnig. Om onderling met elkaar te communiceren zonder dat Gerrit weet waar we het over hebben, hebben we enkele fantasiewoordjes bedacht.

‘Smurfin’ is het tweede woordje dat we verzinnen. Het betekent zin hebben in iets lekkers. En dat je stiekem iets lekkers wilt kopen in de supermarkt of misschien wel in de patatzaak. Op loopafstand van onze middelbare school in een klein winkelcentrum, waar ook een snackbar is. Vaak gaan we in de pauze daarnaartoe. Altijd staat er iemand op de uitkijk. Simone, Vanessa of ik.

Er komen steeds meer fantasiewoordjes bij. ‘Kroetoe’ betekent bijvoorbeeld absoluut geen zin in de training. ‘Kroetie’ betekent daarentegen zin in de training. Ik zei geregeld dat ik kroetie had, ook al had ik kroetoe. Om de sfeer in de groep wat op te peppen.”

(Simone Heitinga en Stasja Köhler. De onvrije oefening – Ex-topturnsters over jarenlange fysieke en mentale intimidatie als trainingsmethode, Uitgeverij De Geus, Breda 2013, blz 128-129)