Close

July 5, 2013

Matchfixing ten gunste van Argentinië op het WK 1978

“Op het spel stond een plaats in de finale. Op dat moment was al sprake van competitievervalsing, doordat de wedstrijd van directe concurrent Brazilië naar voren was gehaald. De Seleçao versloeg Polen met 3-1. Daardoor wist gastheer Argentinië met hoeveel het van Peru moest winnen om in de finale te komen, met 4-0.

De Peruviaanse ex-senator Genaro Ledesma heeft onthuld dat deze wedstrijd werd gekocht; er was een afspraak tussen beide militaire dictaturen. Ledesma vertelde dit in Buenos Aires tegenover rechter Noberto Oyarbide, die een arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen Peru’s voormalige militaire dictator Francisco Bermudez. Deze wordt ervan beschuldigd in het kader van ‘Operatie Condor’ dertien leden van de Peruviaanse oppositie aan de beulsknechten in Argentinië te hebben uitgeleverd. De Latijns-Amerikaanse dictators hadden de betreffende operatie opgezet om hun tegenstanders in deze donkere tijden gezamenlijk te vervolgen. Ledesma was daar destijds als vakbondsman zelf slachtoffer van. Hij zegt dat juntaleider Videla de gevangen Peruanen alleen wilde hebben als Peru de WK-wedstrijd zou verliezen – met voldoende doelpunten verschil. Tegenover de rechtbank verklaart hij: ‘Videla wilde per se het WK winnen om Argentinië’s slechte imago in de wereld op te poetsen.’

En zo gaat het ook. Niet alleen ziet Peru af van vier basisspelers, maar ook van het gebruikelijke voetbalshirt met de rode balken. Het elftal uit de Andes speelt in het wit-rood. Ook de chef van het Argentijnse organisatiecomité Alberto Lacoste, de latere vicepresident van de FIFA, doet zijn uiterste best. Met topfunctionarissen van het Peruviaanse regime bereikt hij een deal over de levering van 35 ton graan en een miljoenenkrediet. Later bekennen drie spelers van Peru dat hun voor een nederlaag 20.000 dollar de man was geboden. Verdediger Rodolfo Manzo, die na het WK voor de Argentijnse club Velez Sarsfield gaat spelen, heeft in zijn vaderland voortaan de bijnaam El Vendido, De Verkochte.

Maar alleen een nederlaag is niet voldoende, er zijn vier doelpunten verschil nodig. Peru moet al gedemoraliseerd het veld op. Kort voor de aftrap gebeurt er iets merkwaardigs. In de kleedkamer van het Peruviaanse elftal duiken twee kopstukken uit de wereldgeschiedenis op: de Argentijnse juntaleider Videla en de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kissinger. Niet alleen spits Juan Oblitas ervaart de aanwezigheid van beiden als ‘intimiderend’. Videla houdt een vlammende rede over ‘Latijns-Amerikaanse eenheid en broederschap’. Argentinië verslaat het volkomen verlamde Peru met 6-0 en staat in de finale.”

(Thomas Kistner, FIFA-maffia – De smerige praktijk van de voetbalwereld, Xander Uitgevers, Amsterdam 2012, blz 300-302)