Close

June 10, 2013

“Wir fressen Papagaai”

“NAC-supporters hebben altijd een vreemde hang naar absurdisme gehad. In de jaren zeventig dook er op de B-side een liedje op dat zo merkwaardig was dat het tot in lengte van jaren in ieders geheugen bleef hangen. Van oorsprong schijnt het een oud Duits circusliedje te zijn, gebaseerd op een kinderversje, dat door een NAC-supporter op vakantie werd opgepikt – omdat het zo belachelijk klonk. In een dronken bui begon hij het te zingen en al snel zong iedereen mee.

“Eins, zwei, drei, wir fressen Papagaai!’ [Duits voor papegaai = Papagei; RS], luidde de eerste regel, gevolgd door een collectief opgezet hoog stemmetje: ‘Ik ben geen Papagaai, ik ben een kaketoe!’

Het liedje werd dusdanig massaal omarmd dat het dik dertig jaar later nog altijd gezongen wordt bij NAC. En toen de supportersraad in 2001 het initiatief nam tot de opname van een cd, was de titel snel verzonnen: ‘Wir fressen Papagaai’. Een verzamelalbum waarop verschillende regionale bandjes een nummer speelden over NAC. Soms zelf geschreven, soms een cover, maar steeds met liefde gespeeld.

Het zou bij NAC nooit echt ophouden met dit soort wonderlijke spreekkoren, alsof er met ‘Wir fressen Papagaai’ een ongeschreven traditie was geboren die in ere moest worden gehouden. […]”

(Sjoerd Mossou, Avondje NAC – Een liefdesverklaring, Uitgeverij Bertram + de Leeuw, 2012, blz 98)