Close

May 13, 2013

Practical match control: communication between the linesman and the referee

“FC Groningen speelt dat seizoen meerdere wedstrijden waarin veel goals vallen. Zoals uit bij Sparta. In de pauze van dat duel wordt Theo [Huizinga] door scheidsrechter Ignace van Swieten naar de tribune gestuurd. ‘Vroeger moest de grensrechter doorlopen naar de achterlijn als er binnen het strafschopgebied een overtreding was gemaakt. Op een bepaald moment werd er door ons een overtreding gemaakt aan de rand van het strafschopgebied. De grensrechter bleef staan ten teken dat het geen penalty was, microfoontjes hadden ze toen nog niet. Ik concludeerde dus: geen strafschop, maar die gaf […] Van Swieten juist wel.

Kort daarop was het rust. Toen moest je bij Sparta nog achter het doel langs naar de kleedkamers lopen. Ik kon wel goed met Van Swieten [overweg], dus ik liep met hem mee en zei heel netjes tegen hem: ‘Mijnheer Van Swieten. Mag ik u even wat vragen? Volgens mij is er net iets niet goed gegaan. Na die overtreding bleef de grensrechter aan de rand van het strafschopgebied staan, dat betekent toch dat de overtreding buiten het strafschopgebied is gemaakt en dat u dus een vrije trap had moeten geven?’ Zegt Van Swieten: ‘Weet je wat jij doet? Je gaat in de tweede helft op de tribune zitten, ik wil je niet meer in de dug-out zien.’ [Huizinga] is even van slag en blijft in de tweede helft zelfs achter in de kleedkamer. Hij ziet niet dat het spectaculaire duel uiteindelijk eindigt in 3-3.”

(Emiel Venema, Theo Huizinga – ‘t Is mooi geweest, Profiel Uitgeverij, Bedum 2012, blz 33-34)