Close

May 10, 2013

Interpretatiedivergentie: een voetbalterm van Louis van Gaal

“Het is geen officieel woord, maar als Louis van Gaal zegt dat het bestaat, dan bestaat het.

Het woord ‘interpretatiedivergentie’ bestaat al langer dan u denkt. Ik wist dat ook niet, maar ik heb het even gegoogled. en wat bleek: al in april 2001 had Louis van Gaal het over [‘interpretatiedivergentie’], daags voor een interland tegen Cyprus.

Heel lang hoefde ik niet te zoeken, want interpretatiedivergentie wordt in de werkelijkheid van het internet uitsluitend gekoppeld aan Louis van Gaal. Tik het woord in op Google, en interpretatiedivergentie leidt rechtstreeks en onherroepelijk naar onze bondscoach.

Dat maakt het woord extra intrigerend, vind ik. Het woordenboek kent het woord interpretatiedivergentie officiëel niet, maar dat geldt voor wel meer samenvoegingen, en volgens de spellingscontrole bestaat het wel degelijk. Bovendien, als Louis van Gaal zegt dat het bestaat, dan bestaat het.”

(Sjoerd Mossou, Kamp Cruijff en andere verhalen, Kick uitgevers, Rotterdam 2012, blz 87)