Close

March 28, 2013

“Uitzwaaiwedstrijd”

“Het is een draak van een woord: uitzwaaiwedstrijd. En het heeft nog iets zieligs ook. Ik herinner me [het van] een aantal [jaren] geleden, ook in Amsterdam. Al die internationals die gemaakt blij naar de tribunes moesten lopen en daar in de rij staande ‘terug moesten klappen’. En daarna, vrolijk wuivend, langzaam het veld dienden af te sjokken. Wie bedenkt zoiets? Nee, Kees Jansma niet. Dat moet iemand gedaan hebben die communicatiewetenschappen met als bijvak public relations heeft gestudeerd en bij de voetbalbond is gaan werken. Vreselijk. En wat is het beoogde doel?”

(Mart Smeets, Dagboek van een sportgek, Uitgeverij De Kring, blz 21)

N.B. Definitie van “uitzwaawedstrijd”: de laatste oefeninterland van het Nederlands voetbalelftal in eigen huis voor het begin van een Europees of Wereldkampioenschap, waarbij het publiek, de Oranjesupporters, afscheid neemt van het nationale elftal alvorens dat een dag later vertrekt naar het toernooi.