Close

February 8, 2013

Borussia/Netzer versus Bayern/Beckenbauer

“[…] Bayern tegen Borussia in de periode 1965-1975 betekende een strijd tussen wereldbeschouwingen, een clash der ideeën. Links tegen Rechts. Arm tegen Rijk. Schoonheid versus Resultaat. Utopie tegen Realisme. Voor velen zelfs: Goed tegen Kwaad. Het Bayern van Beckenbauer gold als het te bevechten establishment en het Borussia van Netzer als het libertaire alternatief: mei ‘68, het tijdperk van protest, politiek en popcultuur.

En van het voetbal van Borussia. In de jaren zeventig stoomden beide clubs vanuit het niets naar de Europese top. Bayern pokerde om de macht en vestigde zich als wereldfenomeen. Borussia zocht vertier en teerde op één, weliswaar verbijsterend tijdperk, De twee beste voetballers uit de Duitse geschiedenis symboliseerden het beeld van hun club. Netzer introduceerde de revolte, de opwinding, de vrijheid, de seksuele spanning, de pop-art en Born to be Wild in het stadion. Beckenbauer timmerde aan een commercieel en resultaat gericht concept. Ze verzinnebeelden elk één deel van de voetbalontwikkeling uit die tijd: de kunstenaar en het commerciële brein. Conservatief of progressief. Franz-Jozef Strauss of Willy Brandt. Franz Beckenbauer of Günter Netzer. Ziedaar de polarisatie van de Duitse samenleving tussen 1968 en 1975. Bayern en Borussia, het waren twee uiteenlopende filosofieën en systemen. Vanuit München klonk de roep naar professionalisme, zakelijkheid, functionaliteit. In Mnchengladbach trakteerde men op spelplezier, hervormingsgezindheid en frivoliteit. […]”

(Raf Willems, “Het Mannschaftswunder – Waarom de Duitsers de besten zijn”, Uitgeverij De Arbeiderspers, Utrecht/Amsterdam/Antwerpen 2012, blz 124-125)

Literatuur:

Raf Willems, “Van Bensemann tot Beckenbauer – De verborgen geschiedenis van het Duitse voetbal”, Uitgeverij Aspekt, Soesterberg 2006.