Close

January 31, 2013

“De voetballers”: een term van Johan Cruijff

“De voetballers”: een term van Johan Cruijff

“in welke aflevering van de parkeerdektragedie het precies gebeurde, weet ik niet meer, maar opeens had Johan Cruijff het steeds over ‘de voetballers’. Niet zo nu en dan, zoals daarvoor, maar consequent en standvastig.

Hij stond vierkant achter de voetballers op De Toekomst, zei Cruijff. Het ging niet om hem, de Legendarische Nummer 14, nee, het ging om de voetballers. Zijn jongens. De voetballers dus. Die ging hij beschermen.

Sindsdien is er veel veranderd. Ik ben ook maar gewoon een observator, maar volgens mij is er in de hele Ajax-soap een tijdperk van voor de voetballwers – en een tijdperk erna. Sinds Johan Cruijff zijn missie steevast samenvat onder de noemer de voetballers, kwam de massa in beweging, nog veel heviger dan daarvoor. Het volk klom op de barricaden. Eén granieten front vormde het. Als één man achter de voetballers.”

(Sjoerd Mossou, Kamp Cruijff en andere verhalen, Kick uitgevers, Rotterdam 2012, blz 180)