Close

December 5, 2012

Strafschoppen: Cruijff tegen Van Hanegem

“[…] Van Hanegem kwam ooit met een verhaal over Jean-Marie Pfaff. Deze oud-doelman van het Belgisch elftal moest enkele jaren geleden voor een grote loterij een filmpje met Cruijff en De Kromme voor het goede doel maken. Beiden mochten vijf penalty’s op de Belgische keeper nemen en de winnaar zou een goede bestemming voor de geldprijs uitzoeken.

Nadat Pfaff eerst in Barcelona was geweest, bezocht hij Willem in Utrecht. Deze vroeg hem hoeveel Cruijff er in had geschoten. ‘Drie’, was het overtuigende antwoord van Pfaff. Daarop maakte Willem met Pfaff de afspraak dat hij er eentje mocht stoppen. Nadat Willem er vier in had geschoten, maakte hij met een subtiel gebaar duidelijk waar de vijfde kwam. Pfaff pareerde de inzet met glans.

Enkele weken later werd het filmpje op tv uitgezonden. Nadat de penaltyserie van Willem was voltooid, volgden de stragschoppen van Cruijff. Tot Van Hanegems grote verbazing schoot Cruijff ze er alle vijf in. Verbijsterd belde hij even met Belgie. Daarop bekende Pfaff stotterend dat Cruijff er aanvankelijk echt maar drie in had geschoten. Toen El Salvador echter had gehoord dat Van Hanegem er eentje meer had gemaakt, had hij van de programmamakers geëist dat ze nogmaals naar Barcelona kwamen. Zo niet dan mocht het filmpje niet
worden uitgezonden. En zo geschiedde.”

(Wilfred Genee, “Wijsneus”, Voetbal International/de
Buitenspelers, Gouda 2012, blz 120-121; column “Sterke verhalen”)

Andere voetbalboeken van Wilfred Genee:

Wilfred Genee, “Lange tenen”, Uitgeverij L.J. Veen,
Utrecht/Antwerpen 2006

Wilfred Genee, “Mooie boel”, Uitgeverij L.J. Veen, Utrecht/Antwerpen 2007