Close

December 1, 2012

De meeuw van Eddy Treijtel

“De derby van 15 november 1970 op Het Kasteel werd legendarisch, niet zozeer omdat Sparta een punt pakte (1-1) tegen de trotse houder van de Europacup 1 en de Wereldcup, maar vooral omdat Feijenoord-doelman Eddy Treijtel met een uittrap een meeuw uit de lucht schoot. Meer dan 38 jaar na dato beweren zowel het Feyenoord-museum in De Kuip als het Sparta-museum op het Kasteel de gesneuvelde meeuw in de collectie te hebben, maar volgens Sparta hebben de mensen van het Natuur Historisch Museum vastgesteld dat Feyenoord een meeuwensoort tentoonstelt die alleen in het voorjaar rondvliegt en dus nooit in november door het Rotterdamse luchtruim kan hebben gefladderd. Waarvan akte: voor de echte Treijtel-meeuw moet je naar Spangen.”

(Menno Pot, “De derby”, De Nationale Voetbalbibliotheek 03, Uitgeverij De Boekenmakers, Eindhoven 2008, blz 143-144)