Close

November 20, 2012

De “Denis Law game”

“Van alle edities is de zogenoemde ‘Denis Law game’ de beroemdste. Law was een geboren Schot, die als spits vooral furore maakte in de Engelse competitie. Hij speelde in 1960-1961 een seizoen voor Manchester City, maar groeide uit tot legende in het rode shirt van United.

Elf seizoenen lang beleefde hij triomfen op Old Trafford, hoewel hij de gewonnen Europacupfinale van 1968 moest missen wegens een knieblessure. Denis Law verliet United in 1973 als een levende clublegende, maar hij besloot zijn carrière nog met een jaar te verlengen: bij City. Het seizoen 1973-1974 werd een rampjaar voor United. De club stortte sportief volledig in en koerste tot ieders ontzetting af op degradatie. Die kon op de allerlaatste speeldag een feit worden, uitgerekend in de stadsderby , in het oude City-stadion Maine Road. Tot de tachtigste minuut was de stand 0-0, maar toen ontving Denis Law de bal. Hij stond met zijn rug naar het doel en koos voor een achterwaartse hakbal die doelman Stepney volledig verraste: 1-0 voor City. De onmogelijk geachte degradatie van United was onafwendbaar geworden. Het fameuze hakje dat United in rouw dompelde, was het allerlaatste balcontact van Denis Law als profvoetballer. Hij juichte niet, maar liep met gebogen hoofd het veld af. Hij kon zijn tranen amper bedwingen, vond dat hij een vreselijke misdaad gepleegd had en zou later spreken van een verschrikkelijk einde van zijn carrière. Dat United op basis van de overige uitslagen ook aan 0-0 niet voldoende zou hebben gehad om zich te handhaven, kon Law niet opbeuren.”

(Menno Pot, “De derby”, De Nationale Voetbalbibliotheek 03, Uitgeverij De Boekenmakers, Einfhoven 2008, blz 46)

Literatuur:

Frank Grootemaat, “Burenruzies – Voetbalinterlands vol strijd en rivaliteit”, Uitgeverij Fagus, IJzerlo 2010