Close

October 12, 2012

Tscheu La Ling en Johan Cruijff

“Ling is conflicten nooit uit de weg gegaan. De oud-voetballer die met Sjaak Swart, Johnny Rep en John van ‘t Schip behoort tot het kwartet beste rechtsbuitens in de geschiedins van de club en de dubbele schaarbeweging op de Nederlandse velden introduceerde, was tussen 1975 en 1982 een eigenzinnige Ajacied met een fanatieke aanhang die hem begroette met teksten als ‘Ti-ta-tover Ling’ en ‘Alle Ballen op Ling’. Hij was populair bij supporters, maar vanwege zijn solistische spel minder geliefd bij enkele medespelers. Zo ging Gerrit Mühren naar eigen zeggen soms met zijn rug naar de bal toestaan zodra hij aan een van zijn acties begon. Mede dankzij Ling schoot Mühren in een voetbaldepressie, die tot zijn vertrek bij Ajax leidde. Toen Johan Cruijff begin jaren tachtig bij Ajax zijn rentree maakte en zich binnen de kortste keren met alles en iedereen bemoeide, stuitte hij op een weerbarstige Ling: Toen Johan mij de les wilde lezen bij een potje biljart, zei ik: “En nu oprotten, anders douw ik deze keu in je reet.” Ik heb nooit meer last van hem gehad,’

Dat was in 1981. Dertig jaar later hebben de betrokkenen het incident uit hun hoofd gezet. In een interview zegt Ling het ‘haantjesgedrag’ van zijn voetbaljaren achter zich te hebben gelaten. ‘Na je dertigste ga je echt anders tegen dingen aan kijken. Als ik Johan op tv zag als analist bij Champions League wedstrijden vond ik hem altijd uitermate verstandig over voetbal praten. Hij is natuurlijk de beste voetballer die we gehad hebben. Maar ook iemand met lef. Daar hou ik van.’”

(Menno de Galan, “De coup van Cruijff – Hoe Johan de macht greep bij Ajax”, Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam 2012, blz 218-219; nieuwe, uitgebreide, up-to-date druk van de editie uit 2011)

Voetbaltaal:

“schaar(bewging)
De schaarbeweging (ook ‘scharen’ genaamd) komt erop neer dat met de buitenkant van de rechtervoet over de bal wordt ‘geaaid’, een soort overstapje dus, om vervolgens de bal met de buitenkant van de linkervoet kort langs het rechter standbeen van de directe tegenstander te plaatsen. Piet Keizer (Ajax en Oranje) beheerste deze passeerbeweging als geen ander.

Een ‘dubbele schaar’ is het snel met linker- en rechterbeen over de bal heen stappen en en de bal vervolgens met de buitenkant van de linkervoet meenemen.

Ir. Law Adam (grasshoppers, HVV en Oranje) moet in de jaren dertig als de uitvinder van de schaarbeweging worden beschouwd. Adam was echter anders dan Piet Keizer rechts. Keizer kan dus in ons land tenminste de uitvinder van de ‘linkse schaar’ worden genoemd. […]”

(Rob Siekmann en Frans Duivis, “Voetbal!”, Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht 2000, blz 150)