Close

October 12, 2012

Het “kontje” van Ronald Koeman tegen Duitsland

“KONT

Het elftal van 1988. Voetballiefhebbers zullen het droomelftal waarmee we Europees kampioen werden meteen kunnen ophoesten. Van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard… en de gebroeders Koeman natuurlijk. Deze zomer is het precies 24 jaar geleden dat Nederland het EK won. Een legendarisch toernooi, waarvan de halve finale tegen West-Duitsland zo mogelijk nog spannender was dan de echte finale, vanwege het beladen karakter. Tenslotte verloren we in 1974 de WK finale tegen Duitsland, eindelijk gerechtigheid! Dit moet Ronald Koeman – verantwoordelijk voor het eerste doelpunt – ook gedacht hebben. Na de 2-1 zege en het gebruikelijke ‘shirtje ruilen’ nam Ronald het tricot van de Duitser Olaf Thon en veegde er voor de tribune symbolisch zijn kont mee af.

Marijke: ’Ja, Ronald deed heel lelijk toen. Natuurlijk heb ik dat gezien, ik zat op de tribune! Wat ik daarvan vond? Ja, die Duitse spelers waren ook niet voor de poes hoor. Die waren ook irritant. Maar goed, Ronald had het niet moeten doen. Weet je dat hij toen zelfs een brief van de burgemeester van Keulen heeft gehad, dat zijn gedrag schandalig was? Tja, we hebben het er natuurlijk wel even met hem over gehad, maar ach, het boeide ook eigenlijk niet meer. Iedereen zat vol adrenaline – of hoe noem je dat spul? We stonden in de finale! Zo verschrikkelijk spannend dat toernooi. En uiteindelijk nog Europees Kampioen worden ook.”

(Diana Kuip, “Voetbalmoeders – 11 moeders over hun zoon, voetbal en eten”, Uitgeverij Prometheus i.s.m. Keff & Dessing Publishing, Amsterdam 2012, blz 81-82)