Close

October 2, 2012

De moord op Pim Fortuyn na zijn bezoek aan Feyenoord

“Die ochtend, maandagmorgen 6 mei 2002, ging Pim Fortuyn op bezoek bij Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik en spindoctor Jan D. Swart. Er werd gesproken over de veiligheid in het Rotterdamse stadion. Maar ook over Fortuyns eigen veiligheid, een thema waarover hij onvoldoende gehoor vond bij de Rotterdamse politie. Van den Herik meldde LPF-Kamerlid Joost Eerdmans enige tijd later per e-mail dat Fortuyn de overheid had bekritiseerd, die naar zijn mening lichtzinnig met zijn veiligheid omsprong. De politicus had zelfs een flink aantal voorbeelden gegeven als bewijs van het onrecht dat hem werd aangedaan.

Maar er was ook ruimte voor luchtigheid geweest. Fortuyn zette een Feyenoordpet op het kale hoofd en poseerde lachend voor een fan. ‘Ik ben eigenlijk voor Sparta, hoor!’ voegde hij de supporter toe. Toch was de ijdele Fortuyn zo sportief om zich te laten vereeuwigen met een onflatteus Feyenoordhoofddeksel. ‘Voetbal boeide hem niet’, weet Peter Sorensen – na de moord op Fortuyn werd hij voorzitter van diens partij Leefbaar Rotterdam. ‘Pim vond alleen die rood-wit gestreepte shirts van Sparta zo mooi. En ook van de jaarlijkse presentatiefoto kon Fortuyn genieten, want een rij vol blote mannenknieën was voor een homofiel natuurlijk opwindend. Pim zag het belang van de voetbalsport voor zijn geliefde Rotterdam. We hadden ooit het idee om goed functionerende ambtenaren te belonen met een seizoenskaart voor Feyenoord of Sparta. Dat plan heeft echter nooit doorgang gevonden, zoals we ook allochtonen niet naar de stadions van Feyenoord en Sparta kregen.’

Na zijn bezoek aan Van den Herik was Fortuyn twee uur lang te gast geweest bij Ruud de Wild, presentator bij de radiozender Radio 3 FM. De deejay liep samen met de geïnterviewde de studio uit en zag vol verbijstering hoe de dader toesloeg. Volkert van der Graaf was een milieu-activist die met zijn daad opkwam voor de zwakkeren in de samenleving. Hij voelde zich bedreigd door de opmars van Fortuyn.”

(Gerrit-Jan van Heemst, “De dag van Pim en Pierre – Het verhaal achter de UEFA Cupwinst van Feyenoord”, Uitgeverij AmstelBoek, Amsterdam/Antwerpen 2009, blz 159-160)

Literatuur

Hugo Borst, “Schieten op Volkert van der G – De beste voetbalverhalen”, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2009, in het bijzonder blz 123-143)