Close

September 27, 2012

Voetbalwoordenboek: “[…] uit, altijd lastig” / “Kleintjes bestaan niet meer”

“Toen Feyenoord in de voorbereiding bij de amateurs van Barendrecht verloor, was de hilariteit groot. Prompt werd de uitdrukking ‘Barendrecht (in dit geval) uit, altijd lastig’ van stal gehaald, een van de klassiekers uit het Nederlandse voetbaljargon. Een uitdrukking waarmee onze Nederlandse overmoed en onderschatting van de tegenstander wordt geïllustreerd.

Toch moeten we ook oppassen dat het niet de andere kant op gaat, ‘Kleintjes bestaan niet meer in het hedendaagse voetbal’ is de kreet van deze tijd. Onzin. Goed, Rusland worstelt met Wales, Roemenië wint nipt bij Faeröer en Zwitserland verliest thuis van Luxemburg, maar er bestaan nog wel degelijk kleintjes. Natuurlijk wordt er in veel landen serieuzer met de voetbalsport omgegaan, maar Nederland stond voor de EK-kwalificatie tegen Luxemburg toch echt tegen bouwvakkers, stukadoors en apothekersassistenten te spelen! Ook het Macedonië dat we onlangs met klinkende cijfers versloegen, had op elke positie een mindere speler. Die hoor je altijd te verslaan. We moeten oppassen dat we niet te veel meegaan in het idee dat kleine voetballanden niet meer bestaan. Direct gaan die landen dat zelf ook nog geloven! Dat moet je voor zijn.”

(Wilfred Genee “Wijsneus”, Voetbal International/de Buitenspelers, Gouda 2012, blz 87-88; column “Zelfvertrouwen”)

Opmerking

Ook in het clubvoetbal, nationaal en internationaal,
bestaan er uiteraard “kleintjes”. Je wordt overigens geen kampioen door van de (mede)topclubs te winnen, maar juist ook van de “kleintjes”, zo heeft Johan Cruijff altijd betoogd. Je kunt op elke speler een betere speler hebben, maar dan heb je nog niet automatisch altijd een beter team. Ook de meeste “kleintjes” beheersen tegenwoordig de kunst van het massaal, compact verdedigen, waardoor je niet zomaar van ze wint!